Κ. Χατζηδάκης: «Η συζήτησή μας ήταν για το νέο ΕΣΠΑ, για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται από αυτό το Υπουργείο. Για το πακέτο των αλλαγών που προωθούμε στηριγμένοι στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την αγορά και τον καταναλωτή, για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και για τον νέο φορέα εξωστρέφειας. Διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι οι λέξεις-κλειδιά για την Κυβέρνηση. Όχι γιατί μας το ζητάει η τρόικα ή οι εταίροι μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά γιατί αυτός θα είναι ο καταλύτης για να περάσει η ελληνική οικονομία και κοινωνία σε μια νέα φάση. Είναι αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, πιο ελκυστική για επενδύσεις, αλλαγές που θα κάνουν την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη και του καταναλωτή ιδιαίτερα, πιο εύκολη. ΓιΆ αυτές τις αλλαγές δεν συμβιβαζόμαστε και προχωρούμε μπροστά, γιατί το λέει η συνείδησή μας».
H. Reichenbach: «Θα πω δυο λόγια ως προς το μέλλον των διαρθρωτικών ταμείων και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξετάσει τα θέματα που έχουν να κάνουν με το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ) και μπορούμε να πούμε ότι έχει δεχθεί αυτά που έχουν τεθεί από τον Υπουργό και δεν βλέπει να υπάρχουν κάποια ανυπέρβλητα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις. Το μείζον θέμα, στο οποίο θα αποδώσουμε ιδιαίτερη σημασία, είναι ο τρόπος με τον οποίον μπορούμε να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τόσο με τα μελλοντικά, όσο και με τα παρόντα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων και να τους βοηθήσουμε σΆ αυτόν τον αγώνα που κάνουν για την επιβίωσή τους. Στο πεδίο της ρευστότητας, ο Υπουργός καταβάλλει τεράστια προσπάθεια έτσι ώστε να πείσει τις τράπεζες να ενισχύσουν καλύτερα την πραγματική οικονομία και νομίζω ότι έχουμε δει τους πρώτους καρπούς και ελπίζουμε να δούμε και περισσότερους. Τώρα, για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: ο Υπουργός προωθεί μια μεγάλη σειρά μεταρρυθμίσεων και αναφέρθηκε ήδη στις σε κάποιες σημαντικές ήδη. Η συνεργασία με την Task Force γίνει με εντατικό τρόπο κι έχουμε συνδράμει και εμείς με τη σειρά μας για την προώθηση πολλών ενεργειών. Αναφορικά με τον ΟΟΣΑ, που αναφέρθηκε νωρίτερα και ο Υπουργός, υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του οργανισμού και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια μεγάλη σειρά από συστάσεις οι οποίες θα ωφελήσουν τον καταναλωτή με τη μείωση των τιμών. Σε αλλαγές που γενικά μπορούμε να πούμε, σε οικονομικούς όρους, ότι θα είναι επωφελείς για τους καταναλωτές. Αυτό το οποίο είναι υπό συζήτηση τώρα, είναι ο τρόπος με τον οποίον θα υλοποιηθούν αυτές οι συστάσεις, έτσι ώστε να υιοθετηθούν μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σε μία καλύτερη κατάσταση, που πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους καταναλωτές και για την ελληνική οικονομία. Κάποια οικονομικά συμφέροντα μπορεί να πληγούν βραχυπρόθεσμα, αλλά πιστεύουμε ότι έχοντας μεγαλύτερο ανταγωνισμό θα έχουμε καλύτερη λειτουργία της αγοράς και καλύτερα αποτελέσματα συνολικά.
Ερώτηση: Η προηγούμενη συνάντηση σας με τον Υπουργό ήταν πριν από λιγότερο από ένα μήνα, για ποιο λόγο επελέγη τη σημερινή ημέρα να γίνει νέα συνάντηση, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Και πότε περιμένουμε την τριμηνιαία έκθεση της Task Force; H. Reichenbach: Ελπίζω ότι η έκθεση της Task Force θα είναι έτοιμη τον Απρίλιο και ελπίζω να την παρουσιάσουμε και πάλι στην Αθήνα, πιστεύω ότι είναι καλύτερα από ότι στις Βρυξέλες. Τώρα, ως προς το πρόγραμμα των συναντήσεων μας με τον Υπουργό, πρέπει πρώτα απ΄ όλα για να συναντηθούμε μαζί του να συμφωνήσει και ο ίδιος. Αλλά πρέπει να σας πω ότι ήταν και μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδος όπου υπάρχουν οι συζητήσεις για τα διαρθρωτικά ταμεία, υπάρχουν διάφορες πληροφορίες και τα σχόλια της Κομισιόν ως προς το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ) και για τη διαδικασία βελτίωσης της ρευστότητας. Όπως σας είπα ήδη ο Υπουργός έχει προλειάνει το έδαφος, έχοντας εργαστεί πολύ σκληρά πάνω στις διαρθρωτικές αλλαγές και πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε τελικά σε χειροπιαστά μέτρα».
|
infoepan@mou.gr
801 11 36300