Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
3/7/2012 - Δηλώσεις Κωστή Χατζηδάκη, Υπ. Ανάπτυξης Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων και του Horst Reichenbach, Head European Commission μετά την συνάντησή τους

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είχαμε σήμερα μια δίωρη συνάντηση με την Task Force και τον κ. Reichenbach τον επικεφαλής της ομάδας. Θέλω να σημειώσω από την αρχή ότι η Task Force είναι εδώ επειδή η Ελληνική Κυβέρνηση το είχε ζητήσει για λόγους καθαρά τεχνικής βοήθειας προκειμένου να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η βοήθειά τους είναι συγκεκριμένη και δεδομένη και φυσικά χρήσιμη σε τομείς όπου δεν υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία από την ελληνική δημόσια δαπάνη.

Κατά βάση σήμερα συζητήσαμε τρία θέματα: την πρόοδο του ΕΣΠΑ, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την τεχνική βοήθεια σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων.

Η συζήτηση μας ήταν πολύ συγκεκριμένη. Στα θέματα του ΕΣΠΑ, επικεντρωθήκαμε πρώτα απ' όλα στα ζητήματα ρευστότητας. Συζητήσαμε για την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και για την ιδέα που έτσι κι αλλιώς υπάρχει, για τη δημιουργία ενός ελληνικού επενδυτικού Ταμείου, προκειμένου να βγούμε όσο γρηγορότερα γίνεται από το βαθύ τέλμα ύφεσης μέσα στο οποίο βρισκόμαστε.

Η Task Force μπορεί να μας βοηθήσει στις συζητήσεις που θα κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά φυσικά το ζήτημα αυτό της ρευστότητας είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Συζητήσαμε επίσης όσον αφορά το ΕΣΠΑ θέματα που έχουν να κάνουν με τις γρηγορότερες διαδικασίες για την πρόοδο των προγραμμάτων. Σταθήκαμε στα θέματα της απλοποίησης, στα θέματα που αφορούν τα 181 προγράμματα προτεραιότητας και σε θέματα γενικότερα επιτάχυνσης της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων. Και συμφωνήσαμε να προσδιορίσουμε με τη βοήθεια και της ΜΟΔ (της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης) του ΕΣΠΑ, συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτούς τους τομείς που ανέφερα, έτσι ώστε σε συνεργασία να προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε το ταχύτερο δυνατό.

Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Task Force σε κάποιες περιπτώσεις αλλά φυσικά η κύρια δουλειά πρέπει να γίνει από τις δικές μας Υπηρεσίες. Η κατεύθυνσή μας πάντως όσον αφορά το ΕΣΠΑ και το συναφές ζήτημα της ρευστότητας, είναι να δουλέψουμε ταχύτατα για να έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα.

Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, υπάρχουν μια σειρά από θέματα: οι εξαγωγές, οι αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, η διαδικασία των δημόσιων προμηθειών και φυσικά των ηλεκτρονικών προμηθειών.

Εδώ διαπιστώσαμε πως σε άλλα ζητήματα υπάρχει πρόοδος παραδείγματος χάριν στις εξαγωγές και στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Αλλά χρειάζεται και εδώ να γίνουν τα βήματα που έτσι κι αλλιώς έχουν συμφωνηθεί. Σε άλλα ζητήματα όπως είναι το ζήτημα των προμηθειών, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση.

Τόσο στα ζητήματα που υπάρχει καθυστέρηση, όσο και στα ζητήματα που προχωρούν ομαλά, η Task Force θα είναι εδώ με τους ειδικούς της προκειμένου να μας βοηθήσει στην ταχύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Παραδείγματος χάριν υπάρχει εκ μέρους της Ολλανδικής Κυβέρνησης μια μικρή ομάδα που μας βοηθάει για την προώθηση των εξαγωγών. Τέτοια βοήθεια παρέχει η Task Force, το λέω σαν παράδειγμα για να γίνει κατανοητό.

Και βεβαίως συζητήσαμε και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν είναι αρμοδιότητα της Task Force και δεν είναι και αρμοδιότητα του δικού μας Υπουργείου. Ξέρετε ότι υπάρχει το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας που βάσει του νόμου ασχολείται με αυτό το θέμα.  Απλώς έχουμε διάφορες επιχειρήσεις οι οποίες είναι υπό αποκρατικοποίηση και είναι στον τομέα ευθύνης του δικού μας Υπουργείου.

Εδώ πρέπει να ληφθούν διάφορα ρυθμιστικά μέτρα, όταν οι εταιρείες αυτές θα αποκρατικοποιηθούν προκειμένου να λειτουργεί ομαλά η αγορά. Εδώ είναι επίσης που χρειάζεται η εμπειρία της Task Force με καλές πρακτικές από άλλες χώρες και συζητήσαμε κι όλα αυτά τα ζητήματα.

Εν πάση περιπτώσει εγώ θέλω να δηλώσω ακόμη μια φορά ότι είμαστε ευχαριστημένοι από τη συνεργασία με τη Task Force, τους θεωρούμε συνεργάτες μας. Δεν είναι ελεγκτές, είναι συνεργάτες της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Και επίσης θέλω να επαναλάβω τη δέσμευση της Κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα με τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις όχι γιατί μας το επιβάλλει η Commission, ο κ. Reichenbach ή οποιοσδήποτε άλλος, αλλά γιατί το θέλουμε εμείς υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της χώρας μας και τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών.

Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η Task Force κι αν δεν υπήρχε οποιοσδήποτε άλλος, εμείς έπρεπε να προχωρήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές για να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα, να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα και το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Και αυτές τις αλλαγές είμαστε αποφασισμένοι να τις προχωρήσουμε.

Η. REICHENBACH: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ. Να επιβεβαιώσω κι εγώ με στη σειρά μου πλήρως τα όσα ήδη είπατε, ότι δηλαδή η Task Force βρίσκεται εδώ προκειμένου να υποστηρίξει και την ελληνική κυβέρνηση αλλά και εσάς προσωπικά στις προσπάθειες που ήδη καταβάλλετε υπέρ της Ελλάδας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορώ να πω ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να διαθέσει ακόμη περισσότερους πόρους στο πλαίσιο αυτής της στήριξης. Πρόσφατα, συναντηθήκαμε τόσο με κράτη μέλη όσο και με διεθνείς Οργανισμούς και από την πλευρά όλων αυτών υπήρξε η επιβεβαίωση ότι μετά τις ελληνικές εκλογές και μετά τον επιτυχή σχηματισμό κυβέρνησης, η στήριξή τους έχει ενισχυθεί σε σύγκριση με τα όσα προηγήθηκαν κατά το τελευταίο 9μηνο.

Σήμερα συζητήσαμε πολύ συγκεκριμένα θέματα και προσωπικά εντυπωσιάστηκα από την αποφασιστικότητα του Υπουργού σε ό,τι αφορά την επίτευξη προόδου. Χαρακτηριστικό πιστεύω είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον τρεις φορές αναφέρθηκε στην ανάγκη της γρήγορης επίτευξης αποτελεσμάτων.

Συζητήσαμε πιο συγκεκριμένα τρεις θεματικούς άξονες.

Σχετικά με τα Διαρθρωτικά Ταμεία συζητήσαμε την ιδιαίτερα αβέβαιη και επισφαλή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή και επίσης συζητήσαμε ικανότητες να ξεπεραστούν ορισμένες από τις δυσκολίες σχετικά με το θέμα αυτό που υφίστανται για την ελληνική οικονομία.

Επίσης συνέχιση στις σκέψεις και στις προσπάθειες αυτές θα δοθεί μέσω των συναντήσεων που θα υπάρξουν την επόμενη εβδομάδα με τον Επίτροπο κ. Χαν. Επίσης σε ό,τι αφορά το θέμα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος όπως είχα την ευκαιρία ν’ αναφέρω και σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου στο συνέδριο του Economist, η Task Force έχει συγκεκριμένες ιδέες σε ό,τι αφορά την επίτευξη τεχνικής προόδου.

Ο Υπουργός με τη σειρά του επιβεβαίωσε ότι μπορεί η υφιστάμενη ελληνική εμπειρογνωμοσύνη να συμπληρωθεί με εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη στα θέματα αυτά, όπως για παράδειγμα μεταξύ άλλων ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και τα σχετικά με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Reichenbach, έχετε διαπιστώσει πρόοδο σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση στα θέματα του ΕΣΠΑ και στις απλοποιήσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος;

Η. REICHENBACH: Κατ' αρχήν η παρούσα κυβέρνηση είναι μια πολύ νέα κυβέρνηση που όμως δείχνει μεγάλη αποφασιστικότητα στην επίτευξη προόδου στα θέματα αυτά. Ο δικός μου ρόλος είναι να εντείνω τη συνειδητοποίηση ως προς τα θέματα αυτά και να τους στηρίξω βέβαια προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση ώστε να εξασφαλιστεί και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία εν δυνάμει αποτελεί πηγή ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να ξεκαθαρίσω κάτι: Ο κ. Reichenbach με τον οποίο γνωριζόμαστε κι από πριν, δεν είναι κάποιος ελεγκτής που ήρθε στην Ελλάδα ούτε εκπροσωπεί την τρόικα. Είναι ο επικεφαλής της Task Force που παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα. Συνεργαζόμενος και αυτός και η ομάδα του με την ελληνική Δημόσια Διοίκηση.

Γι’ αυτό θέλω να πω ότι όσον αφορά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν υπάρξει τοποθετήσεις και νομίζω πως είναι σαφές ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να αφορά στην Ελλάδα εφ' όσον η Ελλάδα κάνει αυτό το οποίο της αναλογεί, προχωρήσει δηλαδή τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Αυτή την ώρα είμαστε σ’ αυτή τη φάση και όπως σημειώθηκε και από τον ίδιο τον κ. Reichenbach, το ουσιώδες είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, η απόφαση να προχωρήσουμε μπροστά για χάρη της πατρίδας μας.

Δε θα προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για χάρη των διαρθρωτικών αλλαγών. Προχωρούμε διότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βγει απ’ αυτό το μεγάλο τυφώνα και να κάνει τ’ αναγκαία βήματα μπροστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η παροχή της τεχνικής βοήθειας δεν αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα προγράμματα των ιδιωτικοποιήσεων αυτά καθαυτά. Αφορά τις Ρυθμιστικές Αρχές. Π.χ. μπορεί να χρειαστεί να δημιουργηθεί μια Ρυθμιστική Αρχή για τα ύδατα, για την ποιότητα των υδάτων. Εκεί χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους. ¶ρα δεν αφορά την ουσία αν θέλετε, αυτό καθαυτό το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αφορά το ρυθμιστικό περιβάλλον.


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης