Έως και 14 θέσεις "κερδίζει" η Ελλάδα στη φετινή αξιολόγηση του ΟΟΣΑ για το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας. - Στην 9η θέση μεταξύ 30 κρατών, στις κατηγορίες των ρυθμιστικών και κανονιστικών απλοποιήσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον και των ελέγχων τιμών στο λιανεμπόριο.
Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: «Η οικονομία μας αρχίζει να «παράγει» καλές ειδήσεις- Διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες» Angel Gurría: «Η έκθεση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και την Κυβέρνηση» Δημοσιεύθηκε σήμερα η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, όπου πραγματοποιείται μια πλήρης αξιολόγηση και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επιχειρήσεις, που υλοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Μάλιστα γίνεται και παράθεση σχετικών πινάκων με στατιστικά στοιχεία που καταγραφούν αισθητή βελτίωση της χώρας μας στους δείκτες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στις επενδύσεις και τις εξαγωγές και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μπορούν να επισπεύσουν την ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες στην αγορά».
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού κ. Angel Gurría, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η έκθεση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και την Κυβέρνηση, που έχουν υλοποίησε ένα εντυπωσιακό εύρος μεταρρυθμίσεων».
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση χαρακτηρίζει το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μέσα στο 2011 για τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού ως «ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός», ενώ οι μεταρρυθμίσεις για την άρση των περιορισμών στο επιχειρείν όπως η δημιουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.), και η λειτουργία σημείων «Υπηρεσίας Μιας Στάσης», είναι αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. «Για τις περισσότερες επιχειρήσεις, όλες οι διαδικασίες εγγραφής ολοκληρώνονται πλέον σε ένα βήμα (αντί των 15), σε μια μέρα (αντί για 19) και από ένα μόνο σημείο (αντί για 8). Ο αναμενόμενος χρόνος για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία είναι μία ώρα. Η εκτιμώμενη μείωση του κόστους από την απλοποίηση της διαδικασίας, μπορεί να φθάσει το 62% στην περίπτωση των εταιριών περιορισμένης ευθύνης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την απλοποίηση της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρηματικών πάρκων, σημειώνεται ότι ο «νέος νόμος μειώνει την πολυπλοκότητα του συστήματος χορήγησης αδειών και εκσυγχρονίζει τις απαιτήσεις προσόντων και πιστοποίησης».
Παράλληλα, η Έκθεση κάνει αναφορά και στη μεγάλη πρωτοβουλία του υπουργείου, το σχέδιο δράσης «Μία Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις», που θα παρουσιαστεί με σχέδιο νόμου μέσα στο Σεπτέμβριο και στοχεύει στην εξάλειψη των 30 πιο σημαντικών περιορισμών, που εξακολουθούν να υφίστανται στην επιχειρηματική, επενδυτική δραστηριότητα και την καινοτομία. «Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις είναι θετικά βήματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως απεικονίζει και η βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας διεθνώς στους δείκτες Ρύθμισης της Αγοράς (product market regulation - PMR) του ΟΟΣΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ σημειώνεται ότι «η περαιτέρω μείωση του χάσματος (της Ελλάδας) από τις χώρες με τις υψηλότερες επιδόσεις εξαρτάται επίσης, από την ταχεία εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης «Μια Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις», και από - μεταξύ άλλων - την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και της έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών».
Αναφορικά με τα θεσμικά πλαίσια για τις επενδύσεις αναφέρει ότι το προηγούμενο πλαίσιο (παλιός Αναπτυξιακός Νόμος) «υπήρξε αποσπασματικό και αναποτελεσματικό», ενώ «ο νέος επενδυτικός νόμος στοχεύει στη διευκόλυνση μεγάλων επενδύσεων εξαλείφοντας τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις».
«Ο νόμος στοχεύει σε επενδύσεις που προωθούν την ανάπτυξη, θέτει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση και έγκριση των επενδυτικών έργων, και επιτρέπει την καλύτερη αξιολόγησή τους, αλλά και των αποτελεσμάτων τους υπό το πρίσμα της δραστηριότητας και της απασχόλησης, αυξάνοντας έτσι τη διαφάνεια και τον έλεγχο», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα γίνεται λόγος και για την πρόοδο στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κάνοντας λόγο για «μια σειρά εν εξελίξει έργων (συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων παραχώρησης)».
Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, χαρακτηρίζει ως «επίτευγμα» την ταχύτερη απορρόφηση των διαρθρωτικών κονδυλίων της ΕΕ. Όπως επισημαίνεται, «στο τέλος του 2010, το ποσοστό απορρόφησης ανήλθε στο 18%, σε σύγκριση με κάτω από 4% το 2009, αντικατοπτρίζοντας την έως τώρα πρόοδο στην αντιμετώπιση των ρυθμιστικών και οργανωτικών εμποδίων για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Η κεντροποιημένη προσέγγιση που υιοθετήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση είναι ενδεδειγμένη, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια στη χρήση των ληφθέντων κονδυλίων».
Ακόμη, η έκθεση του ΟΟΣΑ αναγνωρίζει τη μεγάλη πρόοδο που σημειώνεται στον τομέα των εξαγωγών και αναφέρει ότι «η εθνική στρατηγική εξαγωγών που υλοποιεί το υπουργείο για την βελτίωση της προώθησης των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό θα μπορούσε να βοηθήσει τις μικρότερες επιχειρήσεις - που υπερέχουν αριθμητικά στην ελληνική αγορά - να προβληθούν περισσότερο στο εξωτερικό, τουλάχιστον κατά τα πρώτα στάδια της επέκτασης τους εκτός συνόρων.»
Τέλος, η έκθεση κάνει λόγο για «θετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην απελευθέρωση του τομέα του λιανικού εμπορίου,» αλλά όπως τονίζεται «οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν». Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην παρέμβασή του κατά τη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση της ετήσιας Έκθεσης του ΟΟΣΑ ανέφερε:
«Επιτέλους, η Ελληνική Οικονομία αρχίζει να «παράγει» καλές ειδήσεις. Και αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που θέλω να κρατήσουμε όλοι από τη σημερινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ.
Η φετινή έκθεση έρχεται να διαψεύσει τις Κασσάνδρες που επί 20 μήνες ποντάρουν στην αποτυχία του οικονομικού μας προγράμματος και την χρεοκοπία της Ελλάδας. Και τις διαψεύδει πανηγυρικά.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ έρχεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο να βάλει τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Και να καταγράψει, αν μη τι άλλο νηφάλια και αντικειμενικά, τα σημαντικά βήματα που έχουμε κάνει τους τελευταίους 20 μήνες, τόσο στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Και επιμένω στο τελευταίο, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, που ένας έγκριτος διεθνής οικονομικός οργανισμός καταγράφει πρόοδο και βελτίωση σε μια σειρά από δείκτες που διαμορφώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού:
«Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου, και ευχαριστώ για την παρουσίασή του, το Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, κ. ¶νχελ Γκουρία. Έναν φίλο της Ελλάδας και ταυτόχρονα έναν αγγελιοφόρο θετικών ειδήσεων για το μέλλον και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.
Επιτέλους, η Ελληνική Οικονομία αρχίζει να «παράγει» καλές ειδήσεις. Και αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που θέλω να κρατήσουμε όλοι από τη σημερινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ.
Η φετινή έκθεση έρχεται να διαψεύσει τις Κασσάνδρες που επί 20 μήνες ποντάρουν στην αποτυχία του οικονομικού μας προγράμματος και την χρεοκοπία της Ελλάδας. Και τις διαψεύδει πανηγυρικά.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ έρχεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο να βάλει τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Και να καταγράψει, αν μη τι άλλο νηφάλια και αντικειμενικά, τα σημαντικά βήματα που έχουμε κάνει τους τελευταίους 20 μήνες, τόσο στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Και επιμένω στο τελευταίο, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, που ένας έγκριτος διεθνής οικονομικός οργανισμός καταγράφει πρόοδο και βελτίωση σε μια σειρά από δείκτες που διαμορφώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Η κατρακύλα στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας, που για χρόνια αντιμετωπίζαμε μοιρολατρικά και σχεδόν με απάθεια, σταματά εδώ.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα διάσωσης και αναστήλωσης της ελληνικής οικονομίας αρχίζει πλέον να παράγει αποτελέσματα.
Κι αυτό είναι κρίσιμο, κ. Γκουρία, διότι μας δίνετε σήμερα έναν πολύ σοβαρό λόγο, όχι να σταματήσουμε και να εφησυχάσουμε διότι πετύχαμε κάτι…Αλλά να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, και να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ορμή και μαχητικότητα, τις αλλαγές και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν μέρα με τη μέρα συθέμελα τη χώρα.
H θετική αξιολόγηση του ΟΟΣΑ για όσα έγιναν μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα η θετική προοπτική για όσα μπορούμε να πετύχουμε από δω και μπρος, μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε.
Τα αποτελέσματα φυσικά που καταγράφονται στην Έκθεση κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Αποτελούν προϊόν μιας συνεκτικής πολιτικής, ενός σχεδίου για τη διάσωση και αναστήλωση της ελληνικής οικονομίας.
Εξαρχής αναγνωρίσαμε, πως η Ελληνική κρίση, πέρα από μια κρίση δημοσιονομική, μια κρίση χρέους, είναι εξίσου και μια κρίση ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
Συνειδητοποιήσαμε πως για να βάλουμε μπρος ξανά τη μηχανή της οικονομίας, για να ανεβάσουμε στροφές και ταχύτητες, δεν χρειάζονται μόνο καύσιμα, δηλαδή χρήματα. ¶λλωστε, όση βενζίνη και να ρίξεις σε ένα παλιό αυτοκίνητο, δεν πρόκειται να τρέξει πιο γρήγορα.
Για το σκοπό αυτό, ανοίξαμε και υλοποιήσαμε μια μεγάλη βεντάλια νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών, με στόχο την ουσιαστική απλοποίηση των κανόνων που ρυθμίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας.
- · Το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην Ελλάδα
- · Ο νέος επενδυτικός νόμος που για πρώτη φορά τραβάει μια κόκκινη γραμμή από ενισχύσεις προς επενδύσεις «φαντάσματα»
- · Η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων στη βιομηχανία και τη μεταποίηση
- · Οι υπηρεσίες μιας στάσης για τη σύσταση επιχειρήσεων, χάρη στις οποίες λειτουργούν ήδη περισσότερες από 2500 νέες
- · Η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις Υπηρεσίες και το Εμπόριο
- · Η εθνική στρατηγική για την ενίσχυση των εξαγωγών
- · Η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία της αγοράς, με την κατάργηση των περιθωρίων κέρδους σε πολλά προϊόντα και την απελευθέρωση της άσκησης του χονδρεμπορίου στις κεντρικές αγορές κοκ.
Χάρη σε αυτές τις πολιτικές, η Ελλάδα κερδίζει στη φετινή έκθεση του ΟΟΣΑ έως και 14 θέσεις, μεταξύ των 30 χωρών μελών του οργανισμού, στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Μόνο στο δείκτη που μετρά τη διαφάνεια και την απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, η χώρα μας σκαρφάλωσε από την 23η στην 9η θέση, χάρη στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης για τη σύσταση επιχειρήσεων. Αντίστοιχη βελτίωση σημειώνουμε και στον επιμέρους δείκτη που μετρά την ανταγωνιστικότητα των αγορών και τον κρατικό έλεγχο που ασκείται στις τιμές, όπου επίσης βελτιώσαμε τη θέση μας από την 21η επίσης στην 9η θέση.
Είμαστε ευχαριστημένοι; Όχι. Μπορούμε να πάμε και καλύτερα; Σίγουρα, ναι.
Είναι χρέος μας, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, να απελευθερώσουμε ακόμη περισσότερο τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας από τα δεσμά του κράτους και να αφήσουμε επιτέλους τις επιχειρήσεις να κολυμπήσουν στα βαθιά νερά της κρίσης, χωρίς βαρίδια στα πόδια. Δεν σταματάμε εδώ συνεπώς.
Προετοιμάσαμε και υλοποιούμε ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί για μας τον οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της επενδυτικής δραστηριότητας. Έναν οδικό χάρτη για να βάλουμε τέλος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό για νέες επενδύσεις.
Και το κάνουμε αυτό, με 10 βήματα-πολιτικές:
- 1. Ενισχύουμε τις ελληνικές εξαγωγές με νέα χρηματοδοτικά και διοικητικά εργαλεία. Απλοποιούμε τη νομοθεσία και δημιουργούμε υπηρεσίες μιας στάσης και για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
- 2. Αναδιαρθρώνουμε ριζικά το νομοθετικό πλαίσιο των επενδυτικών ενισχύσεων.
- 3. Ανατρέπουμε εμπόδια που κρατούν καθηλωμένη την επιχειρηματικότητα με το σχέδιο δράσης για μια «Ελλάδα φιλική στις Επιχειρήσεις».
- 4. Χτίζουμε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, αναθεωρώντας συνολικά τον αγορανομικό κώδικα.
- 5. Ενισχύουμε τους νέους και τους καινοτόμους επιχειρηματίες με στοχευμένα προγράμματα, όπως το ειδικό καθεστώς του νέου επενδυτικού νόμου.
- 6. Υιοθετούμε συνθήκες διαφάνειας στις σχέσεις των επιχειρήσεων με το κράτος, από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέχρι τις διαδικασίες του νέου επενδυτικού νόμου.
- 7. Φέρνουμε μπροστά το ΕΣΠΑ, επιταχύνοντας την απορρόφηση του και μειώνοντας την εθνική συμμετοχή ώστε να έχουμε εξοικονομήσεις από τους εθνικούς πόρους. Οι χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο Μπαρόζο, αρχίζουν να δίνουν περιεχόμενο στο ευρωπαϊκό σχέδιο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα. Η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 95% στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, είναι ένα αποφασιστικό βήμα της κοινότητας υπέρ της Ελλάδας, που εξοικονομεί πολύτιμους πόρους για τη χώρα μας.
- 8. Προσελκύουμε επενδύσεις από το εξωτερικό, ενεργοποιώντας τη νομοθεσία για το fast track, αξιοποιώντας το νέο επενδυτικό νόμο και το Invest in Greece.
- 9. Τέλος, κινητοποιούμε δυνάμεις θεσμικές και επιχειρηματικές από την Ευρώπη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για την Ανάπτυξη», με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του αναπτυξιακού πυλώνα του οικονομικού μας προγράμματος καθώς και τη συνειδητοποίηση ότι τα σχέδια διάσωσης πρέπει να μετατραπούν σε σχέδια ανάκαμψης.
- 10. Σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τα πρώτα θετικά σημάδια για την απεμπλοκή της πραγματικής οικονομίας από την οικονομική ύφεση είναι ορατά.
- · Οι προβλέψεις έγκυρων διεθνών οργανισμών τοποθετούν την εκκίνηση της ανάκαμψης στις αρχές του 2012.
- · Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τους πρώτους 4 μήνες του 2011, η αύξηση των εξαγωγών σε ετήσια βάση ήταν 31%.
- · Η φετινή αύξηση του τουρισμού προβλέπεται να φτάσει στο 10%.
- · Η πορεία του πληθωρισμού είναι πτωτική. Το ίδιο ισχύει για τις τιμές των υπηρεσιών και των ακινήτων.
Το σχέδιο μας συνεπώς για τους επόμενους μήνες είναι απλό και καθαρό. Μέσα στους προσεχείς έξι μήνες, θέλουμε να πετύχουμε μια σημαντική βελτίωση στο επιχειρηματικό κλίμα, να σταματήσουμε το σπιράλ της ύφεσης, να αυξήσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, να επιταχύνουμε την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, και να αυξήσουμε περαιτέρω τις εξαγωγές μας.
Γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε. Και θα αλλάξουμε».
|
infoepan@mou.gr
801 11 36300