Περί τίνος πρόκειται;
Η εκδήλωση Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων είναι μια τετραήμερη εκδήλωση που διεξάγεται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες, κατά την οποία εκπρόσωποι περιφερειακών και τοπικών αρχών, εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακοί έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ορθές πρακτικές και τεχνογνωσία στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης. Είναι επίσης μια αναγνωρισμένη πλατφόρμα πολιτικής επικοινωνίας ως προς την ανάπτυξη της πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή, χάρη στην οποία οι φορείς λήψης αποφάσεων ευαισθητοποιούνται σχετικά με τη σημασία των περιφερειών και των δήμων στη χάραξη πολιτικών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δημόσια εκδήλωση τέτοιου είδους. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Στις αρχές Οκτωβρίου, περίπου 6 000 συμμετέχοντες και 600 ομιλητές από όλη την Ευρώπη, αλλά και από αλλού, συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για ένα πρόγραμμα περίπου 100 εργαστηρίων, συζητήσεων, εκθέσεων και εκδηλώσεων δικτύωσης με θέμα την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Κάθε χρόνο, οι διοργανωτές προσαρμόζουν το πρόγραμμα στο εκάστοτε ειδικό πλαίσιο του θεματολογίου της ΕΕ. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Προς τί μια «εβδομάδα» των περιφερειών και των πόλεων;
Οι περιφέρειες και οι δήμοι συμμετέχουν στο σχεδιασμό των περισσότερων πολιτικών της ΕΕ. Οι υποεθνικές δημόσιες αρχές της ΕΕ έχουν την ευθύνη του ενός τρίτου των δημοσίων δαπανών (2 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως), καθώς και των δύο τρίτων των δημοσίων επενδύσεων (περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ), που συχνά πρέπει να δαπανώνται σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις της ΕΕ.
Πώς ξεκίνησε;
Το 2003, η Επιτροπή των Περιφερειών, η συνέλευση των τοπικών και των περιφερειακών εκπροσώπων της ΕΕ, προσκάλεσε τοπικές και περιφερειακές αντιπροσωπείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με έδρα τις Βρυξέλλες να ανοίξουν ταυτόχρονα τις πόρτες τους στους επισκέπτες, στο πλαίσιο κοινών «Ημερών ελεύθερης προσέλευσης του κοινού». Με την πάροδο των ετών, η πρωτοβουλία μετονομάστηκε «OPEN DAYS — Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων», μια σημαντική ετήσια εκδήλωση στην οποία λαμβάνει μέρος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και άλλοι φορείς.
Το 2016, εγκαταλείπεται η επικεφαλίδα «OPEN DAYS» και η εκδήλωση αποκαλείται πλέον «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων». Αυτό έγινε για να μην συγχέεται με τις ετήσιες εκδηλώσεις «Ανοιχτές πόρτες»/«Ημέρα γνωριμίας» που διοργανώνονται τον Μάιο, κοντά στην «Ημέρα της Ευρώπης», στις Βρυξέλλες, από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και με παρόμοιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τις αντιπροσωπείες της Επιτροπής στα κράτη μέλη, με την ίδια ευκαιρία.
Ποιοι είναι οι διοργανωτές;
Την εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων» διοργανώνουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) και η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Πολεοδομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ REGIO). Οι διοργανωτές δημοσιεύουν πρόσκληση για την υποβολή αίτησης συμμετοχής εταίρων στις αρχές του έτους, συνήθως τον Ιανουάριο. Σε συνέχεια της πρόσκλησης, επιλέγονται πάνω από 200 εταίροι από όλη την Ευρώπη, συνήθως την άνοιξη: περιφέρειες και δήμοι —κατά κανόνα ομαδοποιημένοι σε θεματικούς ομίλους («περιφερειακές συμπράξεις»)—, επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διεθνείς ή πανεπιστημιακές οργανώσεις. Οι εταίροι καλούνται να διοργανώσουν σεμινάρια κοινού ενδιαφέροντος, συχνά στο πλαίσιο της υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών ταμείων και άλλων προγραμμάτων της ΕΕ.
Πώς είναι διαρθρωμένο το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα είναι οργανωμένο με άξονα ένα βασικό σύνθημα και σειρά σχετικών θεμάτων. Επιπλέον, τα εργαστήρια και οι συζητήσεις κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες: 1) εκείνα που διοργανώνονται από τις περιφερειακές συμπράξεις (1/3 των εργαστηρίων), 2) εκείνα που διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή από τις διάφορες Γενικές Διευθύνσεις (1/3) και 3) εκείνα που διοργανώνονται από την ΕτΠ (1/3). Οι συμμετέχοντες και οι ομιλητές καλούνται να κινηθούν μεταξύ 30 διαφορετικών χώρων στην ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, όπως αντιπροσωπείες των κρατών μελών και των περιφερειών και εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕτΠ.
Τι είναι το «Σημείο συνάντησης»;
Σημείο συνάντησης είναι τόσο το σύνολο των εργαστηρίων που διοργανώνονται στην ΕτΠ όσο και ένας χώρος δικτύωσης. Η ιδέα είναι να διευκολυνθούν οι συμμετέχοντες να συγκεντρώνονται σε έναν ενιαίο χώρο, καθώς οι χώροι διεξαγωγής της εκδήλωσης είναι πολυάριθμοι και διασκορπισμένοι στην ευρωπαϊκή συνοικία.
Τί είναι το «Πανεπιστήμιο»;
Πρόκειται για σειρά εργαστηρίων που διοργανώνουν η ΓΔ REGIO, η ΕτΠ και ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά δίκτυα που ειδικεύονται στην περιφερειακή ανάπτυξη, με έμφαση στην διάσταση της πολιτικής. Το Πανεπιστήμιο ευαισθητοποιεί και διευκολύνει τις ανταλλαγές απόψεων μεταξύ πανεπιστημιακών και περιφερειακών και τοπικών εκπροσώπων σχετικά με τα αποτελέσματα ερευνών που αφορούν την περιφερειακή και την αστική ανάπτυξη και την πολιτική της ΕΕ για τη συνοχή.
Από το 2013, το Πανεπιστήμιο φιλοξενεί επίσης ένα σεμινάριο αριστείας για διδακτορικούς φοιτητές/νέους ερευνητές στον τομέα της περιφερειακής και της πολεοδομικής πολιτικής. Σκοπός του είναι επίλεκτοι διδακτορικοί φοιτητές και νέοι ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα την πολιτική της ΕΕ για τη συνοχή και να αναδειχθεί το ερευνητικό της δυναμικό.
Ποιοί συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων;
Το ακροατήριο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την περιφερειακή και πολεοδομική πολιτική, άρα πρόκειται κυρίως για εκπροσώπους αρχών του τοπικού, περιφερειακού, εθνικού και ενωσιακού επιπέδου. Ο τυπικός συμμετέχων προέρχεται από κάποια περιφερειακή ή τοπική αρχή, συμμετέχει για πρώτη φορά και βρίσκεται στις Βρυξέλλες ειδικά για αυτήν την εκδήλωση.
Πώς μπορούν να δοθούν κίνητρα μέσω της «Ευρωπαϊκής εβδομάδας των δήμων και των περιφερειών» για τη διεξαγωγή τοπικών εκδηλώσεων ανά την Ευρώπη;
Σε σύνδεση με την «Ευρωπαϊκή εβδομάδα των δήμων και των περιφερειών» που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, κάθε συνεργαζόμενη περιφερειακή οντότητα προσκαλείται να διοργανώνει μια τοπική εκδήλωση ως μέρος της πρωτοβουλίας «Η Ευρώπη στην πόλη / περιφέρειά μου». Η εκδήλωση αυτή πρέπει να έχει τη μορφή διαλόγου πολιτών, να διεξαχθεί μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017 και να περιλαμβάνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Σκοπός του διαλόγου των πολιτών είναι να καταγραφούν οι σχετικές ανταλλαγές απόψεων στους δήμους και τις περιφέρειες και να μεταφερθούν άμεσα.
Οι διάλογοι πολιτών αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με τίτλο «Προβληματισμός για την Ευρώπη» και θα ενσωματωθούν στη γνωμοδότηση με θέμα «Προβληματισμός για την Ευρώπη: το αίτημα των τοπικών και των περιφερειακών αρχών να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» την άνοιξη του 2018. Με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να επιτευχθεί η ουσιαστική συμβολή των δήμων και των περιφερειών στη διεργασία διαμόρφωσης πολιτικής. Οι τοπικές εκδηλώσεις απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων που περιλαμβάνει το ευρύ κοινό, αρμοδίους χάραξης πολιτικής, ειδήμονες, τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, καθώς και τον Τύπο και αποσκοπούν στην καλύτερη ενημέρωση των δήμων και των περιφερειών όσον αφορά την επίδραση των ενωσιακών πολιτικών.
Ποιος είναι ο αντίκτυπος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των πόλεων;
Από τότε που ξεκίνησε η εκδήλωση, ο αντίκτυπος της αξιολογείται συστηματικά. Οι συμμετέχοντες έχουν επισημάνει, πιο συγκεκριμένα, ότι θεωρούν σημαντική για την επαγγελματική διαχείριση εκ μέρους τους των πόρων της ΕΕ, την χρήσιμη πληροφόρηση που τους παρέχεται από τα όργανα της ΕΕ και τη δικτύωση με συναδέλφους από άλλες χώρες. Η σημασία της εκδήλωσης αποδεικνύεται, εξάλλου, και από τη σημαντική προβολή που της επιφυλάσσουν τα μέσα ενημέρωσης. Εδώ και χρόνια, έως και 300 δημοσιογράφοι του Τύπου, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης από όλη την Ευρώπη, έρχονται στις Βρυξέλλες για να καλύψουν την εκδήλωση.
|
infoepan@mou.gr
801 11 36300