ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Καλημέρα σας. Σας καλωσορίζουμε στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Οικονομίας, καλωσορίζουμε τους νέους Υπουργούς στο Υπουργείο. Θα ξεκινήσουμε με τον κ. Σταθάκη τον απερχόμενο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Παρακαλώ κ. Σταθάκη.
Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Καλωσορίζω το νέο Υπουργό τον κ. Παπαδημητρίου, τον “ντεμί” νέο Υπουργό τον κ. Χαρίτση αναπληρωτή Υπουργό και τον κ. Πιτσιόρλα Υφυπουργό, το Υπουργείο αυτή τη στιγμή στη σημερινή συγκυρία αποκτά μια στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία. Το σημείο αυτό είναι το σημείο καμπής, μεταστροφής δηλαδή της οικονομίας από μια μακρά περίοδο ύφεσης σε μια περίοδο ανάκαμψης, που κοινός στόχος της Κυβέρνησης είναι η διαδικασία ανάκαμψης να μετατραπεί σε βιώσιμη ανάπτυξη. Αρα η αλλαγή αυτή στο Υπουργείο συμπίπτει με μια πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία και τον οδικό χάρτη της Κυβέρνησης για το πώς η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης με ισχυρούς κανόνες κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύνολο των ανθρώπων που δούλεψαν και συνεργαστήκαμε στο Υπουργείο, φυσικά πρώτα απ' όλα την Υφυπουργό, τη φίλη Θοδώρα και τον Αλέξη Χαρίτση που ήταν στο προηγούμενο σχήμα, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και όλους τους Γραμματείς των Γραμματειών. Να υπενθυμίσω επί τροχάδην ότι στον ενάμιση αυτό χρόνο το Υπουργείο θεσμοθέτησε μια σειρά από σημαντικά εργαλεία τόσο για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας όσο και για τη θεσμική αναβάθμιση των λειτουργιών του Υπουργείου.
Αν ήθελα να ξεχωρίσω τέσσερα θα έλεγα τον Αναπτυξιακό Νόμο, το μεγάλο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, όλο το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, ένα πολύ μεγάλο θέμα κρίσιμο και αποφασιστικής σημασίας για την σταθεροποίηση και την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος και την πληθώρα νομοθετικών βελτιώσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στη στενή συνεργασία με τις αναπτυξιακές ευρωπαϊκές Τράπεζες και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέσα από εναλλακτικά εργαλεία.
Θα κλείσω λέγοντας ότι πρέπει να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά ότι η συνεργασία με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες ήταν εξαιρετική, ήταν άριστη. Υπάρχουν προβλήματα ακόμη αρκετά στην λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, έχουμε ακόμη βαθιές μεταρρυθμίσεις να κάνουμε στον τομέα αυτό και εύχομαι στο διάδοχο σχήμα να ανανεώσει και την πολιτική του Υπουργείου και να επιλύσει με καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο θέματα λειτουργίας και διοικητικής αναβάθμισης του Υπουργείου.
Κύριε Παπαδημητρίου.
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, κυρία και κύριοι Υφυπουργοί, κυρίες και κύριοι εξ αρχής θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Γιώργο Σταθάκη για τη σκληρή δουλειά, που μαζί με τους Υφυπουργούς Τζάκρη, Χαρίτση προσέφεραν στην πατρίδα, στην Κυβέρνηση και σε αυτό το ιδιαίτερα κομβικό Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τα δυο τελευταία χρόνια.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει να μου αναθέσει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο το ιδιαίτερα σημαντικό Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης και οι συνεργάτες του έχουν φέρει εις πέρας πολλά, τα ανέφερε ο κ. Σταθάκης αλλά θέλω να τα επαναλάβω: από τη συμφωνία των κόκκινων δανείων με τους δανειστές, την απορροφητικότητα και την αξιοποίηση των κονδυλίων του προηγούμενου ΕΣΠΑ που διεκπεραιώθηκε με επιτυχία πέρσι, την επιτάχυνση και το μέχρι τώρα πολύ υψηλό επίπεδο εγκρίσεων για την απορρόφηση των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020, τη ρύθμιση του κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου για την κατάρτιση των δημοσίων συμβάσεων και φυσικά την ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού νόμου.
Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στα προγράμματα επιχειρηματικότητας με συγκεκριμένη έμφαση που έχει δοθεί στην επιχειρηματικότητα των νέων, με άνοιγμα νέων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της στοχευμένης διαδικασίας των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ώθηση των εξαγωγών.
Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος αλλάζει το επιχειρηματικό περιβάλλον ενισχύοντας την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, που είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους του Υπουργείου. Όπως όλοι μας γνωρίζουμε ο προϋπολογισμός κάνει μνεία όχι μόνο για ανάκαμψη, αλλά και σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας μας το 2017 και τα επόμενα χρόνια.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από όπου έρχομαι, μετά από μια εκτεταμένη παραμονή τα investments είναι μια από τις σημαντικότερες λέξεις, γιατί οι επενδύσεις είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Θα εστιάσουμε στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, πάντοτε στα πλαίσια του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οικοδομώντας βαθμιαία την εμπιστοσύνη στους επενδυτές και τη βεβαιότητα ότι αυτή η Κυβέρνηση διάκειται φιλικά και η οικονομία είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων είναι πως ως μέλος της Ευρωζώνης παρέχει τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη δυνατότητα εύκολης διοχέτευσης εγχώριων παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη, την πολλαπλάσια διαπραγματευτική ισχύς στις εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες, καθώς επίσης την ασφάλεια και προστασία των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών, που για τους πολίτες αλλά και τους επενδυτές αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη σταθερά. Και τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα προσφέρει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, πρόθυμο για δουλειά.
Ο Γιώργος Σταθάκης και οι συνεργάτες του έχουν βάλει τα στέρεα θεμέλια πάνω στα οποία θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες των δυο τελευταίων δύσκολων χρόνων. Μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Χαρίτση και τον Υφυπουργό κ. Πιτσιόρλα και με την αξιοποίηση και συνεργασία όλων των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, σηκώνουμε τα μανίκια από σήμερα και αρχίζουμε τη σκληρή δουλειά.
Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις παθογένειες που εμποδίζουν την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της οικονομίας μας. Σε αυτή την προσπάθεια σε στενή συνεργασία με όλα τα παραγωγικά Υπουργεία και τον ιδιωτικό τομέα, είμαι πεπεισμένος ότι θα συνδράμουν το μέγιστο.
Η δίκαιη ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί παρά να αποτελέσει ένα κοινό σκοπό. Είμαι τυχερός που στην προσπάθεια αυτή θα στηρίζομαι σε όλους τους παράγοντες του Υπουργείου. Φιλοδοξώ να υπηρετήσω την πατρίδα και την Κυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις μου και με τη συμπαράστασή σας θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Σας ευχαριστώ.
Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον αναπληρωτή Υπουργό κ. Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος θα παραδώσει και θα παραλάβει.
Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Καλημέρα σε όλες και όλους. Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω καλωσορίζοντας στο Υπουργείο μας το νέο Υπουργό και το νέο Υφυπουργό. Η δουλειά βεβαίως που έχει γίνει στο Υπουργείο όλο το προηγούμενο διάστημα είναι πάρα πολύ σημαντική -ειπώθηκε ήδη και από τους δυο Υπουργούς- σε πάρα πολλά πεδία, σε μέτωπα πάρα πολύ σημαντικά για την ελληνική οικονομία.Δεν χρειάζεται νομίζω να επεκταθούμε πάρα πολύ σε αυτό είναι γνωστά σε όλους: η δουλειά η οποία έγινε στο ΕΣΠΑ, η δουλειά που έγινε για την εκπόνηση και την ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού νόμου, οι δουλειές που έγιναν για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
Όλη αυτή η προσπάθεια βεβαίως θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, ειπώθηκε και από τους Υπουργούς το πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει το Υπουργείο μας το επόμενο διάστημα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άλλωστε τις τελευταίες μέρες ανάδειξε την κρισιμότητα που θα έχει η δουλειά που θα γίνει σε αυτό το Υπουργείο έτσι ώστε με την ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης, να μπορέσουμε να μιλάμε για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, αυτή τη φορά με όρους δικαιοσύνης και βιωσιμότητας.
Έχω όπως μόλις ανέφερε και ο Υπουργός το προνόμιο και την ευθύνη να συμμετέχω και στα δυο σχήματα, σε αυτό που μόλις ολοκλήρωσε τη δουλειά του και σε αυτό το οποίο ξεκινάει τώρα. Βεβαίως ο Υπουργός θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μου σε όλη τη δύσκολη προσπάθεια την οποία έχει αναλάβει. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου θα συνεχίσουν να δίνουν αυτή τη μάχη μαζί μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τους πολιτικούς μας στόχους.
Θα μου επιτρέψετε να κλείσω με ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες τους δικούς μου, αλλά και του Υπουργού του Γιώργου Σταθάκη για την πολύ στενή και παραγωγική συνεργασία που είχαμε κάτω από δύσκολες συνθήκες όλο το προηγούμενο διάστημα. Πραγματικά η δουλειά η οποία έγινε πολλές φορές βλέπουμε μόνο τη βιτρίνα που είναι οι υπουργοί αλλά η δουλειά η οποία έγινε από τους συνεργάτες όλο αυτό το διάστημα ήταν πάρα πολύ σημαντική και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί.
Και βεβαίως πάνω απ' όλα ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο Σταθάκη για την καθοδήγησή του, για την εντιμότητά του και για το ήθος του. Σας ευχαριστώ.
Θ. ΤΖΑΚΡΗ: Καλημέρα σε όλους. Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Υπουργούς, τον Υπουργό Γιώργο Σταθάκη, τον Αλέξη Χαρίτση για τη συνεργασία που είχαμε, τους Γενικούς Γραμματείς ξεχωρίζω τον Στρατή Ζαφείρη το Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς επίσης και τους συνεργάτες μου με τους οποίους καταφέραμε μέσα σε ένα χρόνο να δώσουμε όλα αυτά τα εργαλεία πολιτικής που θα βοηθήσουν τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, που αποτελούν την καρδιά της ανάπτυξης και στο θεσμικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Η σημαντικότερη πρωτοβουλία που κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, το οποίο έχοντας πάρει ήδη την έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους είναι έτοιμο να εισαχθεί στο Κοινοβούλιο.
Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της νέας αυτής νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι ότι απαλλάσσει το 90% των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από άσκοπες γραφειοκρατικές, θα έλεγα διοικητικές διαδικασίες αδειοδότησης, που ταλαιπωρούσαν και τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και δεν προστάτευαν στο έπακρο το δημόσιο συμφέρον, μεταθέτοντας τους ελέγχους στο χρόνο της πραγματικής λειτουργίας της επιχείρησης.
Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή της γνωστοποίησης, επιτρέποντας στον επιχειρηματία να ξεκινήσει τη λειτουργία της επιχείρησής του γνωστοποιώντας την έναρξη της λειτουργίας της και να μεταθέσει τους ελέγχους και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος σε χρόνο πραγματικής λειτουργίας.
Το σύστημα αυτό το θεσμικό αυτό πλαίσιο υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο σύστημα πληροφορικής, που εξ αρχής σχεδιάσαμε και δρομολογήσαμε για την υλοποίησή του, έχοντας προβλέψει και σχεδιάσει όλες τις λειτουργίας που θα πρέπει να αναπτυχθούν για την υλοποίησή του καθώς επίσης και τις προδιαγραφές, ώστε να μπορεί ο διοικούμενος, ο ενδιαφερόμενος μέσα από αυτό να επιτελεί όλες τις λειτουργίες για τη γνωστοποίηση, για την αδειοδότησή του και η πολιτεία, ο ελεγκτικός μηχανισμός να επιτελέσει το ελεγκτικό της έργο.
Ξεχωρίζω επίσης τα έξι χρηματοδοτικά προγράμματα που κατορθώσαμε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΕΚ να εγκρίνουμε ήδη από την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης. Προγράμματα για την ενίσχυση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, τη εξωστρέφειας των επιχειρηματιών, της καινοτομίας, θα τα πω μόνο περιγραφικά νομίζω ότι είναι γνωστά: το πρόγραμμα «Ευέλικτη μεταποίηση», την «Περιβαλλοντική Βιομηχανία», το καινούργιο πρόγραμμα για επιχειρηματικά πάρκα και τις δομές logistics, το πρόγραμμα για την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, το πρόγραμμα για τα Clusters τους συνεργατικούς σχηματισμούς και τα δίκτυα, καθώς και το πρόγραμμα για έμπειρη επιχειρηματικότητα που έχει συγχρόνως αναπτυξιακή αλλά και κοινωνική διάσταση, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες πάνω από 45 χρονών να ξεκινήσουν μια καινούργια επιχείρηση, καθώς επίσης θέλω να τονίσω την θεσμοθέτηση για πρώτη φορά εργαλείων διαβούλευσης όπως είναι το Φόρουμ Βιομηχανίας, που σε αγαστή συνεργασία και αφουγκραζόμενοι την επιχειρηματικότητα πρότειναν συγκεκριμένες πολιτικές πρώτα - πρώτα για τη χάραξη της βιομηχανικής πολιτικής, εγκαθιδρύοντας ένα καινούργιο πλαίσιο μια καινούργια κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ της Δημόσιας Διοίκησης πρώτα απ' όλα της πολιτείας και της ίδιας της επιχειρηματικότητας. Πολλές από αυτές τις πολιτικές που προήλθαν από το εργαλείο αυτό διαβούλευσης έχουν ήδη υλοποιηθεί, άλλες είναι έτοιμες προς υλοποίηση και προς αξιοποίηση από τη νέα πολιτική ηγεσία.
Ξεχωρίζω επίσης τις έξι ομάδες εργασίας για την ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, ενός τομέα και ενός κλάδου αιχμής της εγχώριας οικονομία, που κι αυτό ολοκληρώνει τις εργασίες του άμεσα. Ξεχωρίζω το όργανο διαβούλευσης για την ενίσχυση της μεταποίησης μέσα από τη σύνδεσή του με τον τουρισμό, που κι αυτό έχει προωθημένες εργασίες και θα προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις, ώστε η ανάπτυξη του τουρισμού να αποτελέσει την ευκαιρία για την επανεκκίνηση και της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα.
Όλα αυτά και πολλά άλλα, το θεσμικό πλαίσιο για τα logistics, το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο για τους ελέγχους του λαθρεμπορίου των καυσίμων, είναι θα έλεγα νομοθετημένες έτοιμες πρωτοβουλίες προς αξιοποίηση από τη νέα πολιτική ηγεσία. Είμαι σίγουρη ότι η νέα πολιτική ηγεσία θα τις υλοποιήσει άμεσα.
Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο των καινούργιων Υπουργών, καλή επιτυχία στον καινούργιο Υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Παπαδημητρίου, στον Αλέξη Χαρίτση που συνεχίζει, καλή επιτυχία από το καινούργιο μετερίζι στον Γιώργο Σταθάκη, καλή επιτυχία στον Στέργιο Πιτσιόρλα. Εύχομαι όλοι μαζί να κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης που είναι το κρίσιμο στοίχημα πλέον για την πρόοδο της χώρας. Ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία.
Σ. ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ: Εγώ σήμερα το μόνο που θέλω να πω είναι ότι αισθάνομαι πάρα πολύ μεγάλο το βάρος της ευθύνης από αυτή την τοποθέτηση στο συγκεκριμένο Υπουργείο.
Από την επιτυχία του Υπουργείου αυτού, εξαρτάται το πόσο γρήγορα ο ελληνικός λαός θα αρχίζει να ανακουφίζεται από την τρομακτική πίεση που υφίσταται τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Παπαδημητρίου έθεσε με πολύ μεγάλη σαφήνεια τους στόχους και το πλαίσιο δουλειάς που μας περιμένει.
Πιστεύω ότι πρέπει όλοι – τουλάχιστον από την δική μου τη μεριά – να καταβληθεί κάθε προσπάθεια αυτοί οι στόχοι να επιτευχθούν, να ακολουθηθεί η πολιτική που είναι αναγκαία σήμερα για να μπει η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, να πετύχουμε στο στόχο της προσέλκυσης των ξένων και των ελληνικών βεβαίως επενδύσεων. Πιστεύω με δυο λόγια ότι αυτή τη στιγμή στις πλάτες μας πέφτει το πολύ μεγάλο βάρος για να στρίψει η πορεία της χώρας.
Λέω λοιπόν ότι αισθάνομαι μεγάλη την ευθύνη και υπόσχομαι να κάνω κάθε προσπάθεια να πετύχουμε στο έργο μας.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ. Αν υπάρχουν ερωτήσεις.
Χ. ΚΟΛΩΝΑΣ («Έθνος»): Έχουν οριστεί οι αρμοδιότητες στον Υφυπουργό και στον Αναπληρωτή Υπουργό;
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτό θα κάνουμε σήμερα, αύριο και μεθαύριο. Δεν έχουν ακόμη οριστεί.
Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ («Σκάι»): Κύριε Παπαδημητρίου σας ρώτησα και έξω από το Μαξίμου σχετικά με τη θέση σας για ένα παράλληλο νόμισμα που στις εκθέσεις σας, αλλά και στην αρθρογραφία σας μπορούσατε να στηρίξετε εκεί την ανάπτυξη. Τι άλλαξε σήμερα και λέτε ότι οι επενδύεις θα έρθουν μόνο μέσα στο ευρώ;
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό δια του στόματος του Πρωθυπουργού πολλές φορές, ότι αυτή η εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Και αυτός θα είναι ο δικός μου στόχος, ότι δεν υπάρχει αυτή η λύση.
Σ. ΣΙΜΟΥ («Ναυτεμπορική – Euroday.gr»): Κύριε Παπαδημητρίου θέλω να ρωτήσω, με τα υφιστάμενα εργαλεία που έχουμε σε αυτά τα δυο δύσκολα χρόνια που αναφερθήκατε, πιστεύετε ότι είναι ικανά να προσελκύσουν επενδύσεις; Έχετε κάνει εσείς κάποια κρούση στο εξωτερικό που να έχει εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον και σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; Και πού θα θέλατε να ιεραρχήσετε δηλαδή το επενδυτικό πρόγραμμα;
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Νομίζω ότι υπάρχουν επενδυτές που θα τους ενδιέφερε να επενδύσουν στην Ελλάδα. Εκτός από αυτά που ανέφερα με τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν για τον επενδυτή στη χώρα, υπάρχουν πολλοί τομείς όπως η φαρμακοβιομηχανία, η ενέργεια, ο αγροτουρισμός, ο ιατρικός τουρισμός, η πολιτιστική ανάπτυξη και πολλοί άλλοι τομείς.
Τελευταία πρέπει να πω ότι πολλοί ονειρεύονται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλώριδα της Ευρώπης και αυτό θα είναι κάτι σημαντικό.
κα ΓΚΙΤΣΗ («Αυγή – Capital.gr»): Καλημέρα σας. Σε συνέχεια της ερώτησης του κ. Υποφάντη, μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν χρειάζεται παράλληλο νόμισμα, αλλά εσείς επιμένετε και έχετε πει και προσφάτως ότι ένα παράλληλο σύστημα είναι ικανό για να βγει η χώρα από την κρίση. Πώς μπορείτε να εξυπηρετήσετε αυτό το νέο ρόλο τη στιγμή που είναι ένας κόντρα ρόλος για εσάς;
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουνα ακαδημαϊκός και οι ακαδημαϊκοί μπορεί να λένε πολλά πράγματα, αλλά όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, τότε βλέπουν ότι μερικά πράγματα που έχουν πει, ίσως να είναι λάθος.
Όπως σας είπα και προηγουμένως, θα το επαναλάβω, δεν υπάρχει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα, ούτε θα υπάρξει, τουλάχιστον σε αυτή την κυβέρνηση.
Β. ΔΟΥΡΑΚΗΣ («Αlpha TV»): ΚατΆ αρχήν να σας πω ότι το χάρηκα που θέσατε έτσι το θέμα του διακριτού ρόλου ακαδημαϊκού και πολιτικού, αλλά εδώ να δούμε και κάτι μεταξύ της πράξης και της θεωρίας. Δηλαδή από τη μία λέτε ότι θα φέρουμε επενδύσεις. Μόλις χθες, προχθές, νομίζω ο Εμίρης του Κατάρ έλεγε πάω να φύγω από αυτούς τους Έλληνες, είναι τρελοί, πάνω κάτω. Δεν μπορούμε να επενδύσουμε.
Από την άλλη λέτε για νεοφυείς, για νέες επιχειρήσεις ότι θα τους βοηθήσετε και ορθά θα πράξετε. Αλλά με το φορολογικό καθεστώς που υπάρχει πολύ δύσκολο το βλέπουμε να σταθεί κάποιος στα πόδια του και με τις εισφορές που έχει να πληρώσει και όλα αυτά.
Πώς θα καταφέρετε να στρίψετε το καράβι, γιατί φαντάζει λίγο δύσκολο αυτή τη στιγμή, έτσι όπως είναι τα πράγματα. Ευχαριστώ.
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι εργαλεία υπάρχουν και υπάρχουν πολλά και μετά τη δεύτερη αξιολόγηση θα δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για τις νέες επενδύσεις. Δεν το ξέρουμε αυτό ακόμα. Αλλά είμαστε ανοιχτοί να δημιουργήσουμε το επενδυτικό κλίμα, γιατί αυτό χρειάζεται η χώρα. Και αυτό θα κάνουμε.
Όπως είπα και προηγουμένως είναι ο πιο σημαντικότερος ρόλος αυτού του Υπουργείου, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, μαζί με τις δημόσιες επενδύσεις για να έχουμε την ανάπτυξη που χρειαζόμαστε.
Δ. ΜΑΝΙΦΑΒΑ («Καθημερινή»): Μια ερώτηση προς τον κ. Σταθάκη, μιας και κάνατε και έναν απολογισμό και σταθήκατε πολύ στο πρόβλημα των λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης.
Υπήρξε πρόβλημα συνεργασίας με τα άλλα παραγωγικά υπουργεία που ίσως αποτελούν και έναν ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων;
Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Νομίζω ότι υπήρξε αρκετή πρόοδος στον τομέα αυτό με την έννοια ότι οι συντονιστικοί θεσμοί που εισήγαγε η κυβέρνηση, αναφέρομαι σε θεσμούς, όπως το ΚΕΣΥΠ, ο τρόπος με τον οποίο οι στρατηγικές επενδύσεις συνυπογράφονται από επτά συναρμόδια υπουργεία κοκ. Νομίζω ότι υπήρξε μάλλον καλή συνεργασία στον τομέα των στρατηγικών επενδύσεων που είναι ένα κλασικό παράδειγμα.
Υπενθυμίζω ότι σε ένα χρόνο έχουν εγκριθεί ή είναι υπό έγκριση επτά στρατηγικές επενδύσεις. Αρα θεωρώ ότι δεν υπήρξε κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Διαφορετικές φυσικά κατά περιόδους προσεγγίσεις υπάρχουν και είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν από ορισμένα Υπουργεία. Η συνολική εικόνα πάντως είναι ότι δεν υπήρξαν.
Δεύτερο πολύ καλό παράδειγμα, πέρα από τις στρατηγικές επενδύσεις είναι τα πολύ σημαντικά νομοσχέδια, το ανέφερε η κυρία Τζάκρη, της αδειοδότησης, το οποίο είναι συνεργασία πάρα πολλών υπουργείων και φυσικά τα θέματα τα οποία ήταν και μέρος της διαπραγμάτευσης και που ολοκληρώνονται εν μέρει και σήμερα με την παρουσίαση της μελέτης του ΟΟΣΑ. Όλο το φάσμα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων σε αγορές και επαγγέλματα, το οποίο αποτέλεσε μια μεγάλη ενότητα γύρω από την οποία αυτό το Υπουργείο είχε την ευθύνη και στη διαπραγμάτευση και στην ολοκλήρωση. Και νομίζω ότι είναι ένα από τα θέματα και η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων τα οποία πρακτικά έχουν κλείσει ως ενότητα και στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και προκαταβολικά θα έλεγα και πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση είναι από τα θέματα που έχουν ολοκληρωθεί.
Π. ΜΗΤΡΟΥΛΙΑ: Κύριε Υπουργέ επικεντρωθήκατε στην προσέλκυση επενδύσεων. Για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα θα πρέπει να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα ώστε να υποστηρίξει τις επενδύσεις αυτές. Ένα μείζον ζήτημα είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων και μένει ανοιχτό το θέμα των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων. Πώς σχεδιάζετε να χειριστείτε το συγκεκριμένο θέμα;
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θα αφήσω τον απερχόμενο Υπουργό να απαντήσει στην ερώτηση.
Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Νομίζω ότι όπως όλοι ξέρετε, η τελευταία εκκρεμότητα θεσμική των κόκκινων δανείων είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός επιχειρηματικών δανείων. Είναι σε προχωρημένο στάδιο. Δηλαδή η συζήτηση γίνεται πάνω στο νομοσχέδιο αυτό καθΆ εαυτό. Την πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων έγινε πολύ μεγάλη πρόοδος και δεύτερον, το όλο το θέμα της διαχείρισης πλέον των κόκκινων δανείων, το οποίο είχε γίνει δουλειά σε επίπεδο ομάδας στο Υπουργείο Οικονομίας, πλέον έχει θεσμική υπόσταση.
Προχθές εγκαινιάσαμε την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που είναι θεσμός πλέον εντός του Υπουργείου Οικονομίας, υπό την εποπτεία φυσικά του νέου Υπουργού και το οποίο αποτελεί και τη βάση της Διυπουργικής Επιτροπής που θα αποφασίζει για τα θέματα των κόκκινων δανείων, εάν και εφόσον υπάρχουν παρεμβάσεις. Αρα οι θεσμοί είναι εκεί και εφόσον ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση αυτή στο κύκλο της δεύτερης αξιολόγησης, νομίζω ότι αυτή η ενότητα, τουλάχιστον σε θεσμικό νομοθετικό επίπεδο, κλείνει.
Β. ΓΕΩΡΓΑΣ («Εφημερίδα των Συντακτών – Liberal»): Για τον κ. Παπαδημητρίου η ερώτηση. Εάν πρόκειται σε αυτή την κυβέρνηση να έχετε κάποιο ενισχυμένο ρόλο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς;
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Από ό,τι καταλαβαίνω, θα πάρω τη θέση του κ. Σταθάκη, που αρχίζει στις 14 του μηνός. Οπότε θα υπάρχει μια επιτάχυνση.
Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ («Σκάι»): Κάτι τελευταίο κ. Υπουργέ. Είναι στους σχεδιασμούς σας η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας; Και πρόκειται για ένα θέμα το οποίο, αν είχαμε πληροφορηθεί σωστά, υπήρχαν ενστάσεις από τους δανειστές.
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εγώ θέλω την Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι οι δανειστές έχουν διαφορετική γνώμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το ξεχάσω, αλλά τα πρώτα βήματα θα πρέπει να είναι να τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση και μετά θα δούμε.
Αλλά δεν το έχω ξεχάσει, με ενδιαφέρει πολύ και νομίζω ότι είναι το κατάλληλο όχημα για την ανάπτυξη.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Αν δεν υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση, να κλείσουμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή επιτυχία στους νέους Υπουργούς.
|
infoepan@mou.gr
801 11 36300